Armáda ČR: Náčelník Generálního štábu AČR navštívil vrtulníkáře v Polsku

12.05.2024 22:08 | Tisková zpráva

Od ledna tohoto roku je v Polsku nově nasazena naše vrtulníková jednotka (Heli Unit). Stočlenný tým z 22. základny vrtulníkového letectva s modernizovanými vrtulníky Mi-171Š se tak podílí na posilování východního křídla NATO v rámci předsunuté alianční přítomnosti. Tento týden vojáky navštívil náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Karel Řehka a velitel Velitelství pro operace generálmajor Václav Vlček.

Armáda ČR: Náčelník Generálního štábu AČR navštívil vrtulníkáře v Polsku
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Hlavním úkolem vrtulníkové jednotky je spolupráce s polskými ozbrojenými silami a aliančními jednotkami začleněnými do struktur NATO. „Jednotka cvičí standardní operační postupy s polskými silami SOF (Special Operation Forces). Naší přítomností se podílíme na odstrašení a kolektivní obraně NATO v prostoru nasazení,“ vysvětlil generál Řehka.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 31097 lidí

Tým tvoří jak létající personál, tak specialisté inženýrské letecké služby, logistiky a dalších odborností. Kromě modernizovaných vrtulníků Mi-171Š je jednotka vybavena i pozemní technikou „Příslušníci jednotky jsou vycvičeni k zasazování výsadků, provádění vzdušného průzkumu a k plnění úkolů přepravy osob a materiálu,“ popsal činnost českých vojáků v Polsku velitel uskupení major P. U.

„Naposledy byli naši vrtulníkáři nasazeni v letech 2009-2011 v Afghánistánu, kde ze základny Šarana zajišťovali přepravu osob a materiálu i evakuaci zraněných vojáků NATO a místních bezpečnostních složek. V letech 2008-2019 cvičili naši letečtí instruktoři a mechanici příslušníky afghánských vzdušných sil na vrtulnících řady Mi,“ shrnul generál Vlček.

V souladu se schváleným mandátem bude jednotka působit v místě nasazení do konce roku 2024.

V rámci návštěvy Polska zavítal generál Řehka k českým vojákům, kteří působí na zahraničních pracovištích Velitelství Mnohonárodního sboru Severovýchod ve Štětíně, ve Společném výcvikovém centru sil v Bydhošti a Mnohonárodní divizi Severovýchod v Elblagu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Díky dělostřeleckému pluku se v Brdech daří tajemným listonohům letním

20:48 AOPK ČR: Díky dělostřeleckému pluku se v Brdech daří tajemným listonohům letním

Právě v těchto dnech se v chráněné krajinné oblasti Brdy začínají líhnout listonozi letní. Tito vzác…